EGME Klaszter

Az Energetikai-, Gép- és acélszerkezetgyártó- és Mechatronikai Beszállító Klaszter 

               
http://www.egmeklaszter.hu

Az EGME Klaszter 2009-ben, Salgótarjánban jött létre számos lokális for-profit és non-profit vállalat együttműködésével Id. Paróczai Péter kezdeményezésére. Az alapító okiratot 15 gazdálkodó szervezet vezetője (klaszteralapító tagok) írta alá 2009. december 19-én. A Klaszter a környezetipar, energetikai ipar, vegyipar, mechatronika, feldolgozóipar vertikumba tartozó szervezetek és vállalkozások önkéntes együttműködése, amely közös célok elérése érdekében jött létre. Jelenleg 38 klasztertag van, 28 kis- és közepes vállalkozás (Magyarország és Szlovákia területéről), 4 nagyvállalat, 1 alapítvány, 2 egyetem és 1 kutató-fejlesztő szervezet (KKV státuszú), valamint 1 önkormányzati vagyongazdálkodó, és 1 civil szervezet. Vannak továbbá támogató tagjaink, mint például a Cserhát Repülőklub, a Zollner, ami a térség egyik vezető nagyvállalata, Cered község Önkormányzata, a Nógrád Megyei Önkormányzat, az MGYOSZ Nógrád Megyei Szövetsége, valamint magánszemélyek. A klasztertag vállalatok jelentős többsége kis és középvállalkozások (belföldi és külföldi tulajdonú), valamint nagyvállalatok és néhány felsőoktatási intézmény, és hídképző szervezet. A bővítés folyamatosan zajlik. A Klaszter menedzselési feladatait 2015 második negyedévétől a Vibercon Kft. látja el.
A klaszter célja a hazai gazdaságföldrajzi adottságokra és a lokális anyagi és szellemi erőforrásaira építve a kapcsolatrendszerek fejlesztése, együttműködési hálózat létrehozása és működtetése az Észak- Magyarországi Régió területén működő szervezetekkel és vállalkozásokkal, beszállítóvá válás és a duális képzésben való együttműködés.  A klaszter segíti az egyetemi tudás és a gazdálkodó szférában elkülönülten meglévő tudás egyesítését, a létrejövő szinergiahatások üzleti hasznosítását a foglalkoztatás növelését, a magasabb jövedelemtermelés valamint a térség hosszútávon fenntartható versenyképességének biztosítása érdekében. Emellett segíti az élhetőbb környezet kialakítását és a lakosság életminőségének növelését. A klaszter az elmúlt időszakban a közvetlen szakmai együttműködések bővítése mellett sikeresen pályázott Európai Uniós forrásokra. Ennek eredményeként a tagok közötti kooperáció magasabb szinten valósulhat meg. A klaszter örömmel együttműködik más klaszterekkel és szervezetekkel, közös projekteket készít elő (pl. V4, INTERREG, Horizont 2020 projekt pályázatok), valósít meg és stratégiai szövetségeket hoz létre. A klaszter együttműködik üzleti lehetőségek feltérképezésében, szervezésében és fejlesztésében, továbbá külföldi, akár távol keleti piacokon való közös megjelenésben, nemzetközi képzésben és K+F területeken. Szívesen fogadjuk külföldi tagvállalatok csatlakozását. 

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP 50 kiadványában is megjelent a klaszter:

http://www.nkik.hu/hu/nograd-megyei-kereskedelmi-es-iparkamara/kiadvanyok/top-50-nograd-megye-546

Dokumentumok:
►EGME Klaszter Alapító Okirata
►EGME Klaszter SZMSZ

Aktuális

A negyedik ipari forradalom emberi arca

Tíz éve, a világ legnagyobb ipari technológiai vásárán, a Hannover Messen találkozhattak először a meghatározó piaci szereplők az Ipar 4.0 fogalommal. A negyedik ipari forradalom vívmányai azóta sok területen szinte teljesen átformálták az életünket, gondolkodásunkat, korábban soha nem tapasztalt lehetőségeket nyitva egy fenntarthatóbb, egészségesebb, emberibb jövő felé.

Tovább »
Események
Március 2024
HKSzeCsPSzoV
    12
3
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031